4. Montage

Kozijnen kunnen op twee manieren worden geplaatst; met een stelkozijn of stomp. Hieronder bespreken wij de voor- en nadelen tussen montage met een stelkozijn en stompe montage uiteen.

Wat is een stelkozijn?

Een stelkozijn is een houten of kunststof frame met aansluitrubbers dat geplaatst wordt in de muur, alvorens het daadwerkelijke kozijn geplaatst wordt. In feite zijn het planken die tegen de spouwmuur worden geplaatst. Dit zorgt voor een duurzame verbinding tussen het kozijn en de muur.

Het gebruik van een stelkozijn heeft veel voordelen:

  • Extra stevige montage van het kozijn
  • Het kozijn kan makkelijker waterpas worden gemonteerd
  • Betere isolatie
  • Uitstekende inbraakveiligheid
  • Het kozijn kan goed “werken” onder invloed van het weer
  • Daardoor minder kans op gebreken in de toekomst, zoals een loszittend kozijn.

Wat is stompe montage?

Stompe montage is het plaatsen van een kozijn zonder daarbij gebruik te maken van een stelkozijn. Het kozijn wordt “kaal” in de muur geplaatst en vastgezet op de spouwlat. Afhankelijk van de constructie van het gebouw kan hiervoor gekozen worden. Doordat met stompe montage minder werk en materiaal gemoeid is kunt u besparen op de kosten. Wanneer er wat ruimere marges worden gehanteerd kan het kozijn alsnog vrij werken onder invloed van het weer. Het is daarbij met name belangrijk dat de constructie van het gebouw niet rust op het kozijn. Laat u door een kozijnenleverancier adviseren om te bekijken of stompe montage in uw geval tot de mogelijkheden behoort.

Kies uw voorkeur

Met stelkozijn
Stompe montage
Geen voorkeur