1. Materiaal

Kozijnen zijn er in verschillende materialen. Het meest gangbaar zijn de kunststof, aluminium en houten kozijnen. Deze diverse kozijnen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Kunststof is bijvoorbeeld duurzamer dan hout. En met een aluminium kozijn kunt u lichtgewicht bouwen. Hout zorgt op zijn beurt weer voor een authentieke uitstraling. Hieronder zetten wij per materiaal de eigenschappen en voor- en nadelen uiteen. Weet u al welk materiaal u wenst? Geef dan meteen uw voorkeur aan en ga door naar de volgende stap.

Kunststof kozijnen

Er zijn veel aanbieders en fabrikanten van kunststof kozijnen. De afgelopen decennia heeft deze variant aan populariteit gewonnen in Nederland. Tegenwoordig zijn kunststof kozijnen de meest geplaatste kozijnen in Nederland. Kunststof gaat lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. En door het toepassen van nieuwe technieken zijn ze nauwelijks van hout te onderscheiden.

Hoe worden kunststof kozijnen gemaakt en zijn ze duurzaam?

Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC korrels. PVC is een thermoplast dat al meer dan 100 jaar wordt gebruikt in diverse toepassingen. De laatste jaren hebben strengere milieuregels vanuit Europa ervoor gezorgd dat PVC een duurzaam product is geworden. Zo bevat het bijvoorbeeld geen loodhoudende stabilisatoren meer. Door PVC te versnipperen en te verhitten kan het opnieuw gevormd worden. Wanneer een kunststof kozijn aan het einde van zijn levensduur is kan het gerecycled worden tot elk ander gewenst PVC product. Indien uw voorkeur uitgaat naar kunststof kozijnen is de levensduur echter iets waar u zich voorlopig geen zorgen over hoeft te maken; kunststof kozijnen gaan na goede montage en normaal gebruik met gemak 50 jaar mee.

Kunststof is een duurzaam alternatief

De PVC korrels worden in een fabriek verwerkt tot zogenaamde kozijnprofielen. Dit zijn lange rechte stroken van wat later een kozijn zal worden. De vorm en eigenschappen van deze profielen verschillen per fabrikant. Welke vorm u kiest is vaak een kwestie van smaakvoorkeur, de eigenschappen bepalen in sterke mate de duurzaamheid en isolatiewaarde van het profiel. De vormkeuze bepaalt vaak wel bij welk merk u uitkomt. De meeste merken hebben een uniek profiel, dat enkel door hen geleverd wordt. In de volgende stappen kunt u hier meer over lezen.

Deze profielen worden vervolgens verwerkt tot kant en klare kozijnen. De fabrikant of onderaannemer bewerkt de profielen zodat deze voldoen aan de gewenste eigenschappen, zoals maatvoering en kleur. Als consument heeft u ontzettend veel keuze. Vrijwel elke maatvoering is mogelijk. Hierover meer in de volgende stappen.

De voordelen van kunststof kozijnen

De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Vaak het goedkoopste alternatief
 • Hoge isolatie waarde
 • Levensduur van 50+ jaar
 • Onderhoudsarm
 • Goede bescherming tegen inbraak
 • Bestand tegen alle weersomstandigheden
 • Veel keuzemogelijkheden
 • Duurzaam alternatief

De nadelen van kunststof kozijnen

 • Bij monumentale panden of beschermde stadsaanzichten mag kunststof niet worden toegepast.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen hebben een slanke en elegante uitstraling. Het belangrijkste voordeel van aluminium is dat je er lichtgewicht mee kunt bouwen. Dit kan belangrijk zijn in bepaalde constructies. Ook is dit een voordeel wanneer er grote raampartijen moeten worden geplaatst. Profielen kunnen met gedetailleerde accenten worden gefabriceerd, waardoor hier vaak voor wordt gekozen bij renovaties van monumentale panden. De aanschafkosten van aluminium zijn flink hoger dan die van houten of kunststof kozijnen. Wel is er een lange levensduur en weinig onderhoud nodig, waardoor over de gehele levensduur genomen het alsnog een interessant alternatief is. De afgelopen decennia heeft aluminium aan populariteit ingeleverd. De opmars van kunststof kozijnen is hiervan de belangrijkste oorzaak.

Hoe worden aluminium kozijnen gemaakt?

Aluminium is een lichtgewicht metaal, dat wordt gewonnen uit Bauxiet. Bauxiet is de ertsvorm van aluminium. De productie van de kozijnprofielen is enigszins vergelijkbaar met die van de kunststof variant. Het aluminium wordt verhit en in de gewenste vorm gebracht. Dit kan in vrijwel elke gewenste vorm, waardoor er veel vrijheid is in de uitstraling van het kozijn. Ook kunnen er met een laser accenten worden aangebracht. Er kunnen bijvoorbeeld houtnerf structuren worden toegepast tijdens de productie, waardoor het profiel een authentieke uitstraling krijgt. Daarnaast kan vrijwel elke gewenste kleur gerealiseerd worden tijdens het productieproces. Groot voordeel is dat er daardoor nooit meer geschilderd hoeft te worden.

Er zijn minder fabrikanten van aluminium profielen dan van kunststof of hout, maar doordat er ook minder vraag naar is kunnen acceptabele levertijden vaak wel gehandhaafd worden.

En zijn ze duurzaam?

Jazeker; aluminium kozijnen zijn een duurzame oplossing. Ze gaan nog langer mee dan kunststof en het is goed recycleerbaar. Nagenoeg 100% van het profiel kan worden gerecycled aan het einde van de levensduur van het kozijn.

De voordelen van aluminium kozijnen

De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Lichtgewicht bouwen
 • Relatief weinig onderhoud
 • Veel keuzemogelijkheden in kleur en profiel
 • Bestand tegen alle weersomstandigheden
 • Kleurvast
 • Duurzaam

De nadelen van aluminium kozijnen

 • Hoge aanschaf prijs
 • In de basis minder isolerend dan andere typen kozijnen*
 • Niet goed overschilderbaar
*Door extra maatregelen en investeringen kan met aluminium alsnog een hoge isolatiewaarde worden behaald, vergelijkbaar met die van kunststof. Zo kunnen er bijvoorbeeld tijdens productie in het profiel extra ruimtes worden aangebracht, die de isolatie ten goede komen.

Houten kozijnen

Van oudsher zijn kozijnen van hout. Houten kozijnen hebben daardoor een authentieke uitstraling en passen prachtig in allerlei gebouwen. Over het algemeen zijn deze kozijnen gemaakt van hardhout of naaldhout. Veelgebruikte houtsoorten zijn meranti, vuren en grenen. Het gebruikte hout is voorzien van een keurmerk dat aantoont dat het hout afkomstig is uit duurzame houtkap. De aanschafprijs van kwalitatief goede houten kozijnen ligt iets boven die van kunststof. Echter heeft hout meer onderhoud nodig en is de levensduur in de praktijk vaak korter dan kunststof.

Hoe worden houten kozijnen gemaakt?

Houten kozijnen worden middels zagen, frezen en schaven op maat gemaakt. Tegenwoordig gebeurt dit vaak machinaal en grotendeels geautomatiseerd. Hout is zeer goed te bewerken, en daardoor kan vrijwel elke gewenste profielvorm worden gefabriceerd. Het grootste voordel ten opzichte van andere materialen is dat hout in elke gewenste kleur kan worden geschilderd.

Hoe zit het me de duurzaamheid?

De duurzaamheid van houten kozijnen is erg afhankelijk van de gekozen houtsoort en de daarbij behorende duurzaamheidsklasse. Verschillende houtsoort hebben verschillende duurzaamheidsklassen, deze lopen van 1 t/m 5. Waarbij 1 zeer duurzaam is en 5 niet duurzaam. Deze classificatie zegt met name iets over de levensduur van het product. Zo kent klasse 1 een duurzaamheid van meer dan 25 jaar, en klasse 5 minder dan 5 jaar. Logisch gevolg is dat voor de productie van houten kozijnen vrijwel altijd voor hout uit klasse 1 en 2 wordt gekozen. Vaak groeit dit duurzame hout niet om de hoek, en is daardoor afkomstig is uit tropische gebieden in bijvoorbeeld Indonesië, Maleisië of Brazilië. Hoewel dit geen enkel probleem is indien de juiste keurmerken aanwezig zijn, doet dit gezien de afstand wel enige afbreuk aan de duurzaamheid van de kozijnen. Indien u veel waarde hecht aan duurzaamheid is het belangrijk de keurmerken te controleren alvorens tot aanschaf over te gaan.

De voordelen van houten kozijnen

De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Authentieke uitstraling
 • In iedere gewenste kleur
 • Van nature goed isolerend
 • Overschilderbaar
 • Makkelijk te repareren

De nadelen van houten kozijnen

 • Schilderen om de 6 à 8 jaar
 • Mogelijk houtrot bij slecht onderhoud
 • Minder bestand tegen weersomstandigheden dan andere materialen

Kies uw voorkeur

Kunststof
Aluminium
Hout