6. Isolatiewaarde

Prima natuurlijk, mooie nieuwe kozijnen, maar u wil er ook een beetje warm bijzitten. De keuze van het te gebruiken materiaal en glas is in sterke mate bepalend voor de uiteindelijke isolatiewaarde van uw nieuwe raam. Een goede isolatie zorgt voor een lagere energienota. En ook de overheid stelt middels het bouwbesluit eisen aan de te behalen isolatiewaardes. Hieronder vertellen wij u meer over de regelgeving en mogelijkheden met betrekking tot de isolatiewaarde van kozijnen en ramen.

U-waardes

De isolatiewaarde van de afzonderlijke onderdelen van uw nieuwe raam wordt uitgedrukt in de U-waardes. De U-waarde is de uitkomst van een formule (W/m2K) die aangeeft hoeveel warmte er door een constructie heengaat bij een een bepaald temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Daarbij geldt; hoe lager de U-waarde, hoe beter het isoleert. Wilt u alles weten over de U-waardes en hoe deze worden bepaald? Neem dan hier eens een kijkje.

Onder de huidige regelgeving mag de U-waarde niet hoger zijn dan 4,2.

U-waarde kozijnen

De beste (laagste) U-waarde kan worden behaald met kunststof kozijnen Een waarde van rond de 1 tot 1,8 is gebruikelijk. De exacte waarde is afhankelijk van het merk en type kunststof kozijn. Ook met gebruik van hardhout en aluminium kunnen goede isolatiewaardes worden behaald.

U-waarde beglazing

Ook het type beglazing heeft haar eigen U-waardes. Hieronder ziet u voor de meest voorkomende glassoorten de U-waardes. De exacte U-waarde is afhankelijk van het merk.

De uiteindelijke isolatiewaarde van de gehele constructie wordt uitgedrukt in de Rc waarde. Anders dan bij de U-waarde (warmtegeleidingscoefficient) zeg de R waarde iets over de warmte weerstand. Dat is eigenlijk het omgekeerde. De R waardes komen voort uit een formule met gebruik van de U-waarden. In het voorkeurenvenster kunt u uw voorkeuren met betrekking tot de isolatiewaarde aangeven. De leverancier kan hier dan rekening mee houden bij het uitbrengen van een vrijblijvende offerte.

Kies uw voorkeur

Hoogst haalbare
Voldoende voor bouwbesluit
Geen voorkeur