5. Glassoort

Welk glas kunt u plaatsen in nieuwe kozijnen? Er zijn verschillende opties. Meest voor de hand liggend is een glassoort met een goede isolatiewaarde, bijvoorbeeld hoogrendementsglas. Bij het plaatsen van nieuwe kozijnen wordt meestal HR++ glas gebruikt. Wilt u absoluut de hoogste isolatiewaarde? Kies dan voor HR+++ glas. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende types glas. Op de volgende tegel vindt u meer informatie over bijbehorende isolatiewaardes.

Enkel glas

Enkel glas wordt niet meer veel gebruikt in nieuwe kozijnen. Het heeft van alle glassoorten de minste isolatiewaarde en voldoet daarom niet meer aan de regelgeving omtrent isolatiewaardes. Wel wordt enkel glas nog regelmatig toegepast in binnenruimtes, de isolatiewaarde is hier immers minder van belang.


Dubbel glas

Dubbel glas is tegenwoordig de standaard. Wel is er de afgelopen decennia veel veranderd. Zo was dubbelglas in het verleden vaak niet meer dan twee keer enkel glas met een kleine tussenruimte. Vandaag de dag gebruiken we liever hoogrendementsglas.

HR glas

HR staat voor hoog rendement. Dit type glas is een verbetering ten opzichte van ouderwets glas. Het heeft veel betere isolatiewaardes door gebruik van een dun metaallaagje op het glas. Dit laagje is nauwelijks zichtbaar en zorgt voor een betere isolatie. Deze coating is aangebracht aan een kant van het glas en de tussenruimte tussen de 2 glasplaten is gevuld met lucht.

HR+ glas

HR+ glas is de overtreffende trap van HR glas. Dit glas is ook voorzien van een coating aan één kant. Bij HR+ glas is de tussenruimte gevuld met een edelgas. Dit gas zorgt voor een betere isolatie.

HR++ glas

Dit type glas is het meestgebruikte glas in Nederland. Het heeft dezelfde opbouw als HR+ glas, alleen de met edelgas gevulde tussenruimte is groter. Hierdoor worden nog hogere isolatiewaardes behaald. De isolatiewaardes van HR++ glas komen goed overeen met de huidige standaard voor kozijnen en zijn daarom de meest voor de hand liggende keuze.

HR+++ glas

Dit type glas wordt ook wel triple glas genoemd. In plaats van twee glaslagen worden hier drie lagen gebruikt, waarbij de tussenruimtes gevuld zijn met het edelgas. Dit geeft de allerhoogste isolatiewaarde. Goed om rekening mee te houden; bij gebruik van triple glas verdient het aanbeveling tevens te kiezen voor een kozijn met de hoogste isolatiewaarde. Wanneer het verschil in isolatiewaardes tussen het glas en het kozijnprofiel te groot is, kan er condens ontstaan tussen de glasplaten.

Kies uw voorkeur

HR++
HR+++
Anders