Waarom je kiest voor hardhouten kozijnen

Waarom je kiest voor hardhouten kozijnen

Hardhouten kozijnen zorgen voor een authentieke uitstraling van jouw woning. Het is een duurzaam natuurproduct dat er eigenlijk altijd goed uitziet. En niet geheel onbelangrijk, het is goed bestand tegen ons klimaat, mits goed onderhouden natuurlijk!

Waar komt dit hardhout eigenlijk vandaan?

De meeste hardhouten kozijnen in Nederland zijn gemaakt van Meranti. Meranti is een verzamelnaam voor verschillende houtsoorten. Het is afkomstig uit Zuidoost-Azië en heeft mede dankzij de rode kleur een warme en natuurlijke uitstraling. Met dit hout kunnen kwalitatief hoogwaardige kozijnen worden gemaakt.

Het meranti is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 2. Dit betekent dat de kozijnen met gemak 30 tot 40 jaar moeten meegaan. Er geldt namelijk; hoe lager de duurzaamheidsklasse des te hoger de levensduur. Wanneer de kozijnen goed worden onderhouden kan de levensduur aanzienlijk verlengd worden.

De voor- en nadelen van hardhouten kozijnen

Meranti kozijnen kunnen zowel als binnen- en buitenkozijnen worden gebruikt. Dit hout is betrouwbaar, goed te bewerken en heeft relatief weinig onderhoud nodig. Bovendien is het hout kwastvrij, dit betekent helaas niet dat je nooit meer hoeft te schilderen, maar dat er geen knoesten in het hout aanwezig zijn. Het ziet er dus goed uit. Andere voordelen zijn;

  • Relatief goedkoop in vergelijking met ander hardhout
  • Gedroogd meranti heeft bijna geen werking
  • Hoge isolatiewaarde
  • Voorzien van het FSC®-keurmerk, voor dit hout worden geen oerbossen gekapt. Er wordt speciaal voor de bouw gekweekt.
  • Zowel binnen als buiten toepasbaar.

Er zijn ook nadelen;

  • Hardhout is niet goedkoop
  • Om de 6 tot 8 jaar schilderen
  • Het is een natuurproduct er kunnen dus kleurverschillen en soms wormgaatjes aanwezig zijn in dit hout.

Waar wordt het toegepast?

Hardhout is perfect voor monumentale panden, hier mag vaak niets anders in worden geplaatst in verband met het aangezicht van deze authentieke panden. En daarnaast kiezen ook veel huiseigenaren voor dit hout. In kantoorpanden zal je het niet snel tegenkomen, daar wordt vaker gekozen voor kunststof kozijnen.

Veel huiseigenaren vinden het moeilijk te kiezen tussen hardhouten of kunststof kozijnen. Een belangrijke overweging daarbij is de iets hogere aanschafprijs en het bijbehorende onderhoud van hardhout. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze Dat Vergelijk Ik kozijnen tool en klik op materiaal. Hier kun je tevens eenvoudig je eigen voorkeuren aangeven en meerdere vrijblijvende offertes aanvragen zodat je de kosten van nieuwe kozijnen goed kunt vergelijken.