12 vaktermen die je moet kennen voordat je nieuwe kunststof kozijnen koopt

12 vaktermen die je moet kennen voordat je nieuwe kunststof kozijnen koopt

Wanneer je informatie zoekt over kunststof kozijnen krijg je te maken met allerlei termen waarvan je wellicht nog nooit hebt gehoord, maar die wel belangrijk zijn om de juiste keuze te kunnen maken indien je van plan bent over te gaan tot de aanschaf. Daarom hebben wij hieronder 12 belangrijke vaktermen die van invloed zijn op de prijs en kwaliteit van nieuwe kozijnen op een rijtje gezet, in alfabetische volgorde.

 1. Beslag: Het hang- en sluitwerk. Denk hierbij aan hendels, sloten e.d.
 2. Houtnerf folie: Soort van dikke folie die wordt aangebracht op het kunststof kozijn om een houtlook te creëren.
 3. HR++ glas: Meest gebruikte glassoort in Nederland. Type dubbelglas met (onzichtbare) coating waarvan de tussenruimte gevuld is met een edelgas om hogere isolatiewaardes te behalen.
 4. Inzethor: Hor voor het buiten houden van insecten en ander ongedierte. Kan zonder schroeven of plakken in een kozijn worden geplaatst. Klemt zichzelf vast.
 5. Lasnaad: Zichtbare naad in de hoeken van een kunststof kozijn, hier zijn de verschillende onderdelen van het kozijn aan elkaar gelast. De lasnaad is waterdicht en draagt bij aan een lange levensduur van het kozijn.
 6. Latei: Stalen of betonnen verticale balk die de muur constructie boven een kozijn draagt. Zonder latei rust de muur direct op het kozijn. Deze zal hierdoor na verloop van tijd doorzakken of het volledig begeven.
 7. PKVW: Politie Keurmerk Veilig Wonen. Wanneer kozijnen en beslag voldoen aan dit keurmerk verkleint de kans op inbraak drastisch.
 8. Spant: Verticale balk die de dakconstructie boven een kozijn draagt. Vergelijkbaar met een latei.
 9. Stelkozijn: Een stelkozijn is een houten of kunststof frame dat geplaatst wordt tegen de muur, alvorens het daadwerkelijke kozijn geplaatst wordt. Dit zorgt voor extra stevigheid en maakt het inbrekers moeilijker uw huis binnen te dringen.
 10. Stompe montage: Stompe montage is het plaatsen van een kozijn zonder gebruik te maken van een stelkozijn. Het kozijn wordt kaal in de muur geplaatst en vastgezet met purschuim en montage kit.
 11. Verdiept kozijn: Kozijn profiel dat meer diepte heeft dan de vlakke variant. Heeft hierdoor veel gelijkenissen met traditionele houten kozijnen.
 12. Vlak Kozijn
: Kozijn profiel dat zich kenmerkt door zijn slanke vormgeving met weinig diepte.

We hopen dat je weer wat wijzer bent geworden! Ben je nou benieuwd naar de kosten van kunststof kozijnen voor jouw woning? Vraag hier dan vrijblijvend en kosteloos offertes aan van meerdere leveranciers.