Bediening

U kunt een garagedeur natuurlijk altijd handmatig openen. Maar wanneer u de garage dagelijks gebruikt om de auto te parkeren, is het erg handig om dit te automatiseren. Het elektrisch openen van de garagedeur scheelt u veel heen en weer lopen. En bovendien zijn de systemen volledig te automatiseren, voor het ultieme comfort. Zo kan de deur bijvoorbeeld vanzelf openen wanneer u aan komt rijden. Of misschien heeft u liever een afstandsbediening of app op uw smartphone voor volledige controle, alles is mogelijk. Voor elke type deur zijn er mogelijkheden.

Soorten garagedeur openers

In grote lijnen maken we een onderscheid tussen de draaideur, de sectionaal- of kanteldeur en de roldeur openers.

Openslaande draaideuren worden vaak middels een lineaire elektrische opener bediend, dit type opener zien we ook veel bij poorten en hekken. De sectionaal en kantel deuren zijn vaak voorzien van een centrale elektrische motor welke tegen het plafond is geplaatst, ook wel plafondmotor genoemd. Deze takelt de deur als het ware via een kettingaandrijving omhoog. Een roldeur is meestal voorzien van een relatief eenvoudige elektromotor die is verwerkt in de rolbak.

Vanzelfsprekend is het gewicht van uw garagedeur bepalend voor het benodigde vermogen van de elektrische motor. Het vermogen en type aandrijving is van invloed op de prijs; de plafondmotoren zijn doorgaans goedkoper dan de draaideur openers. Daardoor is het lastig een exact bedrag te noemen, maar houdt u rekening met een meerprijs van tussen de 250 en 600 euro, inclusief montage en btw.

Kies uw voorkeur

Elektrisch
Handmatig